Duurzaamheidskorting

Koopt of heeft je klant al een energiezuinige woning met minimaal een definitief energielabel A? Dan komt je klant bij aanvang van de hypotheek of met ingang van een nieuwe rentevaste periode in aanmerking voor Duurzaamheidskorting.

Dit geldt voor aanvragen die vanaf donderdag 7 april 2022 bij ING worden ingediend.

Lees hieronder hoe het werkt. 

stel bij bouw_718x478

Duurzaamheidskorting bij nieuwe aanvragen

Je klant komt in aanmerking voor Duurzaamheidskorting als de woning minimaal een defintief geregistreerd energielabel A of hoger heeft. De klant ontvangt 0,10% korting bij een woning met een definitief energielabel A en 0,15% korting bij een woning met een definitief energielabel A+ of hoger.

Koopt je klant een woning?
Als je klant een nieuwbouwwoning koopt, ontvangt de klant automatisch Duurzaamheidskorting van 0,15% bij het bindend aanbod en hoeft er geen definitief energielabel worden aangetoond. Alle nieuwbouwwoningen hebben immers minimaal een energielabel A+++.

Koopt je klant een bestaande woning? Dan moet er een definitief geregistreerd energielabel A of hoger voor het uitbrengen van het bindend aanbod worden aangeleverd bij ING.

Sluit je klant de hypotheek over naar ING?
Ook dat komt je klant in aanmerking voor Duurzaamheidskorting als de klant beschikt over een definitief energielabel A of hoger. Dit label moet dan voor het uitbrengen van het bindend aanbod bij ING worden aangeleverd. 

Energielabel aanvragen bij ING

Via WoningSchouw vraag je eenvoudig een energielabel voor je klanten aan. Speciaal voor klanten van ING biedt WoningSchouw een energielabel aan tegen een gereduceerd tarief. 

klussers_isolatie_718x478

Bestaande hypotheken

Heeft je klant al een hypotheek bij ING en is de woning energiezuinig (minimaal definitief energielabel A)? Dan kan je klant, zodra er een nieuwe rentevaste periode ingaat, gebruik maken van de Duurzaamheidskorting tot 0,15%.

 • Reguliere renteaanpassing: klanten ontvangen 3 maanden voor het einde van de rentevaste periode een brief met een nieuw rentevoorstel. Geeft de klant zijn keuze door via Mijn ING? Dan kan de klant via het bijgevoegde formulier kenbaar maken dat hij gebruik wil maken van Duurzaamheidskorting. Wanneer de klant zijn keuze voor de nieuwe rentevaste periode via de papieren offerte doorgeeft, kan de klant op de offerte aangeven gebruik te willen maken van Duurzaamheidskorting. In beide gevallen is het niet nodig om het energielabel mee te sturen. ING controleert voor de klant of er een definitief energielabel A of hoger staat geregistreerd op EP-online.
 • Tussentijdse renteaanpassing: in het verzoek voor een tussentijdse renteaanpassing kun je aangeven dat de klant gebruik wil maken van Duurzaamheidskorting. De klant hoeft geen energielabel aan te leveren. ING controleert voor de klant of er een definitief energielabel A of hoger geregistreerd staat op EP-online.
 • Omzetten/wijzigen schuldenaar: je controleert zelf, voordat je een verzoek voor omzetten/wijzigen schuldenaar indient, in EP-online of de woning een definitief energielabel A of hoger heeft. Vervolgens voer je het energielabel in op het wijzigingsverzoek op intermediairs.ing.nl. 
Vrouw in tuin_718x478

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor Duurzaamheidskorting gelden een aantal voorwaarden:

 • Duurzaamheidskorting geldt alleen voor nieuwe rentevaste periodes in combinatie met een vaste rente (1 t/m 20 jaar) en is geldig tot de einddatum van de gekozen rentevaste periode. 
 • Duurzaamheidskorting is niet van toepassing op hypotheken met Variabele Rente en een Overbruggingshypotheek.
 • Zowel voor hypotheken met NHG als zonder NHG.
 • Duurzaamheidskorting geldt voor alle hypotheekvormen.
 • Duurzaamheidskorting kan gecombineerd worden met de Actieve Betaalrekening Korting (ABK).
 • Bij een nieuwe rentevaste periode wordt opnieuw bekeken of de klant in aanmerking komt voor Duurzaamheidskorting volgens de dan geldende eisen. De korting kan dan hoger of lager zijn.
 • Het is mogelijk dat ING op enig moment geen Duurzaamheidskorting meer aanbiedt. Klanten kunnen er dan ook niet meer voor in aanmerking komen. Ook behoudt ING zich het recht voor om voor nieuwe rentevaste periodes de voorwaarden voor  Duurzaamheidskorting aan te passen.
 • Gaat je klant verhuizen en is de nieuwe woning een energiezuinige woning? Onder bepaalde voorwaarden kan de klant gebruik maken van de huidige rentecondities.

Heb je voor 7 april een aanvraag ingediend die voldoet aan de eisen van Duurzaamheidskorting?

Aanvragen die voor 7 april zijn ingediend, komen niet in aanmerking voor Duurzaamheidskorting. Heb je al een aanvraag ingediend voor je klant die voldoet aan de eisen van Duurzaamheidskorting, maar heb je nog geen bindend aanbod ontvangen? Of heb je al wel een bindend aanbod ontvangen, maar heeft de klant deze nog niet ondertekend? Dan kun je de lopende aanvraag annuleren en een nieuwe aanvraag indienen. De stukken inclusief het definitief geregistreerde energielabel moeten dan opnieuw worden geĆ¼pload. ING beoordeelt de aanvraag daarna opnieuw en brengt tegen de dan geldende rente een nieuw bindend aanbod uit. 

Heeft de klant al een bindend aanbod ontvangen en deze ook al ondertekend? Dan is het alleen mogelijk om in de aanmerking te komen voor Duurzaamheidskorting als de klant het bindend aanbod annuleert. De klant betaalt dan mogelijk annuleringskosten en krijgt met het aanvragen van een nieuw bindend aanbod de dan geldende rente.