Duurzaamheidskorting

Je klant krijgt met een definitief geregistreerd energielabel A of hoger Duurzaamheidskorting. De hoogte van de korting is afhankelijk van het energielabel van de woning. Zo krijgt je klant 0,10% korting bij energielabel A en 0,15% korting bij energielabel A+ of hoger.     

Nieuw! Wil je klant binnenkort verduurzamen naar een woning met energielabel A of hoger?
Dan heeft je klant vanaf donderdag 24 november 24 maanden de tijd om de woning te verbouwen, het energielabel te laten registreren en Duurzaamheidskorting bij ING aan te vragen. Dat geldt zowel voor je klant die een nieuw huis koopt en deze nog wil verduurzamen als voor je klant die de bestaande woning wil aanpassen naar minimaal energielabel A.

Hieronder lees je hoe het werkt. 

Duurzaamheidskorting_nieuwe woning

Duurzaamheidskorting bij nieuwe aanvragen

Je klant komt in aanmerking voor Duurzaamheidskorting als de woning minimaal een defintief geregistreerd energielabel A of hoger heeft. De klant ontvangt 0,10% korting bij een woning met een definitief energielabel A en 0,15% korting bij een woning met een definitief energielabel A+ of hoger.

Koopt je klant een nieuwbouwwoning?
Als je klant een nieuwbouwwoning koopt, ontvangt de klant automatisch Duurzaamheidskorting van 0,15% bij het bindend aanbod en hoeft er geen definitief energielabel worden aangetoond. Alle nieuwbouwwoningen hebben immers minimaal een energielabel A+++.

Koopt je klant een bestaande woning en wil je klant deze nog gaan verduurzamen? Dan ontvangt je klant 0,10% Duurzaamheidskorting op de nieuwe hypotheek als hij tot energielabel A komt. Wanneer het geregistreerd energielabel A+ of hoger wordt, is de korting 0,15%. Daarbij heeft je klant nu dus 24 maanden de tijd om tot minimaal energielabel A te verduurzamen, het energielabel te laten registreren en Duurzaamheidskorting aan te vragen. Je klant belt eenvoudig met ING Hypotheken om aan te geven dat het energielabel geregistreerd is. ING controleert het energielabel via EP-online en alles wordt geregeld.

Koopt je klant een bestaande woning met energielabel A of hoger?
Wanneer je klant een bestaande woning met energielabel A of hoger koopt, moet er een definitief geregistreerd energielabel voor het uitbrengen van het bindend aanbod worden aangeleverd bij ING.

Sluit je klant de hypotheek over naar ING?
Ook dan komt je klant in aanmerking voor Duurzaamheidskorting als de klant beschikt over een definitief energielabel A of hoger. Dit label moet dan voor het uitbrengen van het bindend aanbod bij ING worden aangeleverd. 

Huisscan en energielabel via ING

Verduurzaamt je klant met de huisscan van homeQgo?
Dan krijgt je klant van ING gratis een energielabel, uitgevoerd door een gecertificeerd deskundige van WoningSchouw. 

Een energielabel met korting aanvragen via ING?
Via WoningSchouw vraag je eenvoudig een energielabel voor je klanten aan. Speciaal voor klanten van ING biedt WoningSchouw een energielabel aan tegen een gereduceerd tarief. 

Duurzaamheidskorting_bestaande woning

Bestaande hypotheken

Ook als je klant al in het bezit is van een ING Hypotheek, heeft je klant de mogelijkheid om binnen 24 maanden na ingang van de nieuwe rentevaste periode zijn woning te verduurzamen, zijn energielabel te laten registreren en Duurzaamheidskorting aan te vragen. Bijvoorbeeld na een nieuw rentevoorstel of rentemiddeling.

Heeft je klant al een energiezuinige woning met minimaal definitief energielabel A? Dan kan je klant, zodra er een nieuwe rentevaste periode ingaat, gebruik maken van Duurzaamheidskorting tot 0,15%.

 • Reguliere renteaanpassing: klanten ontvangen 3 maanden voor het einde van de rentevaste periode een brief met een nieuw rentevoorstel. Geeft de klant zijn keuze door via Mijn ING? Dan kan de klant via het bijgevoegde formulier kenbaar maken dat hij gebruik wil maken van Duurzaamheidskorting. Wanneer de klant zijn keuze voor de nieuwe rentevaste periode via de papieren offerte doorgeeft, kan de klant op de offerte aangeven gebruik te willen maken van Duurzaamheidskorting. In beide gevallen is het niet nodig om het energielabel mee te sturen. ING controleert voor de klant of er een definitief energielabel A of hoger staat geregistreerd op EP-online.
 • Tussentijdse renteaanpassing: in het verzoek voor een tussentijdse renteaanpassing kun je aangeven dat de klant gebruik wil maken van Duurzaamheidskorting. De klant hoeft geen energielabel aan te leveren. ING controleert voor de klant of er een definitief energielabel A of hoger geregistreerd staat op EP-online.
 • Omzetten/wijzigen schuldenaar: je controleert zelf, voordat je een verzoek voor omzetten/wijzigen schuldenaar indient, in EP-online of de woning een definitief energielabel A of hoger heeft. Vervolgens voer je het energielabel in op het wijzigingsverzoek op intermediairs.ing.nl. 
Gedeeltelijk royement

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor Duurzaamheidskorting gelden een aantal voorwaarden:

 • Duurzaamheidskorting is 0,10% bij een woning met definitief energielabel A en 0,15% bij een woning met definitief label A+ en hoger.  
 • Duurzaamheidskorting is alleen mogelijk wanneer je klant een nieuwe rentevaste periode kiest. Bij een nieuwe hypotheek is dat voor alle leningdelen. Bij een bestaande ING hypotheek komt je klant in aanmerking voor Duurzaamheidskorting voor de leningdelen waarvoor je klant een nieuw rentevoorstel krijgt. 
 • Duurzaamheidskorting geldt alleen voor leningdelen met een rentedatum na 7 april 2022. De mogelijkheid om tot 24 maanden na ingang van de rentevaste periode voor Duurzaamheidskorting te kiezen, geldt alleen voor leningdelen met een rentedatum vanaf 24 november 2022.
 • Je klant krijgt Duurzaamheidskorting als je klant bij het ingaan van een nieuwe rentevaste periode een definitief energielabel A of hoger heeft. Of indien je klant binnen 24 maanden na het ingaan van een nieuwe rentevaste periode aan ING doorgeeft dat de woning is verbouwd tot minimaal een energielabel A. Laat hiervoor wel het energielabel registreren bij de RVO door een erkend energieadviseur.
 • Duurzaamheidskorting is mogelijk bij alle hypotheekvormen met een vaste rente (NHG en alle rentevaste periodes van 1 tot 20 jaar). Voor leningdelen met variabele rente geldt Duurzaamheidskorting niet. 
 • Duurzaamheidskorting kan gecombineerd worden met de Actieve Betaalrekening Korting (ABK).
 • Als bij aanvang van de rentevaste periode een geldig geregistreerd energielabel A of hoger aanwezig is, dan geldt de korting voor de hele looptijd van de gekozen rentevaste periode van het betreffende leningdeel. 
 • Het is mogelijk dat ING op enig moment geen Duurzaamheidskorting meer aanbiedt. Klanten kunnen er dan ook niet meer voor in aanmerking komen. Ook behoudt ING zich het recht voor om voor nieuwe rentevaste periodes de voorwaarden voor Duurzaamheidskorting aan te passen.
 • Bij een nieuwe rentevaste periode bekijkt ING opnieuw of je klant Duurzaamheidskorting ontvangt. Dus of de woning, volgens de dan geldende eisen, nog steeds een geldig geregistreerd energielabel A of hoger heeft. De korting kan dan hoger of lager zijn.
 • Gaat je klant verhuizen en is de nieuwe woning ook een energiezuinige woning? Onder bepaalde voorwaarden kan de klant gebruik maken van de huidige rentecondities. Dat geldt dan ook voor Duurzaamheidskorting.
Duurzaamheidskorting_milieucentraal

Verbeter de woning met tips van Milieu Centraal

Milieu Centraal is dé praktische gids voor duurzame tips en adviezen. Hoeveel bespaart je klant met vloerisolatie? Wil je weten hoe zonnepanelen op het dak bevallen? Of een warmtepomp echt zo veel verschil maakt? Milieu Centraal geeft jou en je klant onafhankelijke, praktische en betrouwbare informatie. We geven hieronder alvast een paar tips die je met je klant kunt bespreken.

 • Isoleren en besparen
  Een goed geïsoleerde woning heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Hoe goed is het huis van je klant geïsoleerd? Check wat je klant kan doen om het dak, muren, ramen of vloeren te isoleren.
 • Duurzaam verwarmen
  Met duurzame verwarming bespaart je klant en is je klant klaar voor aardgasvrij wonen. Geef je klant als tip mee uit te zoeken wat een warmtepomp of een zonneboiler te bieden heeft.
 • Zonnepanelen
  Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk. Met zonnepanelen op het dak wekt je klant eigen duurzame stroom op.
 • Vind de energieslurpers en bespaar stroom
  Heeft je klant een hoge energierekening, maar snapt hij niet goed waar dat door komt? Misschien zijn er een of meerdere energieslurpers in huis. Met energiemeters spoort je klant eenvoudig energieslurpers op. Laat je klant daarnaast bij aankoop van een apparaat op het vermogen en op het energielabel letten.

Op www.milieucentraal.nl vind je naast vele tips ook verhalen van mensen die al energiebesparende maatregelen in huis hebben uitgevoerd. 

Heb je voor 7 april een aanvraag ingediend die voldoet aan de eisen van Duurzaamheidskorting?

Aanvragen die voor 7 april zijn ingediend, komen niet in aanmerking voor Duurzaamheidskorting. Heb je al een aanvraag ingediend voor je klant die voldoet aan de eisen van Duurzaamheidskorting, maar heb je nog geen bindend aanbod ontvangen? Of heb je al wel een bindend aanbod ontvangen, maar heeft de klant deze nog niet ondertekend? Dan kun je de lopende aanvraag annuleren en een nieuwe aanvraag indienen. De stukken inclusief het definitief geregistreerde energielabel moeten dan opnieuw worden geüpload. ING beoordeelt de aanvraag daarna opnieuw en brengt tegen de dan geldende rente een nieuw bindend aanbod uit. 

Heeft de klant al een bindend aanbod ontvangen en deze ook al ondertekend? Dan is het alleen mogelijk om in de aanmerking te komen voor Duurzaamheidskorting als de klant het bindend aanbod annuleert. De klant betaalt dan mogelijk annuleringskosten en krijgt met het aanvragen van een nieuw bindend aanbod de dan geldende rente.